Гострі кишкові інфекції

В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих.

Інформуємо, що джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально - оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип'яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Переважає харчовий шлях зараження на ГКІ. За даними епідеміологічного анамнезу більшість хворих пов'язує своє захворювання з вживанням харчових продуктів, контамінованих збудником ГКІ (м'яса та м'ясопродуктів, молока, молокопродуктів і готових страв, овочів, фруктів, ягід.

Ймовірно, що більшість харчових продуктів, які вживали захворілі не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися при порушенні температурних умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів, фруктів може спричинити виникнення захворювання.

Роль мух та тарганів у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. Мухи, таргани переносять велику кількість мікробів, які потрапляють на продукти харчування, посуд і т.д. у випадку коли до них є вільний доступ цих комах.

Друге місце щодо розповсюдженості займає контактно-побутовий шлях передачі інфекції, адже ГКІ недарма називають "хворобою брудних рук". Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, посуд, предмети побуту, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

 

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

-НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб.

-НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання.

-В домашніх умовах завжди дотримуватись технології приготування їжі, особливо це стосується м'ясних страв та страв з яєць.

-При вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдати окропом.

-НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

-При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни реалізації та умови зберігання. Харчові продукти промислового виробництва зберігати та вживати тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін.

-НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

-При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати з собою запас питної води. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

-При подорожуванні не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні), виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви з м'яса, молока бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути повторно термічно оброблені.

-НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

-. Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

 

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!
Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції ( ГКІ негайно звернутися за медичною допомогою!

 

Будьте здорові!

Козельщинське районне управління

Держпродсподивслужби в Полтавській області

 

 

УВАГА!!! ГРИП!!!!

Епідемічний поріг щодо грипу та ГРВІ в Україні перевищений у 5 регіонах.

Про це повідомляється в інформаційному бюлетні “Грип та ГРВІ в Україні”.

“Епідемічний поріг перевищено у п’яти областях: Чернігівській (на 52%), Житомирській (на 19,9%), Київській (на 2,2%), Сумській (на 1,8%) та Одеській (на 1,6%). Загалом по Україні захворюваність на 3,9% менше епідемічного порога. Протягом звітного тижня на грип та ГРВІзахворіли 191 953 людини, 53,8% з яких — діти віком до 17 років”, - зазначають епідеміологи.

Наголошується, що за 3-й тиждень 2019 року показники захворюваності на грип та ГРВІ зросли.

“Порівняно з минулим тижнем, рівень захворюваності серед дорослих і дітей віком до 17 років збільшився на 4,3% і 13,1% відповідно. Загалом інтенсивний показник захворюваності склав 498,6 на 100 000 населення”, - зазначають епідеміологи.

Грип - це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу: висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів; лихоманка; головний біль; ломота у м’язах і суглобах; загальна слабкість; утрата апетиту, можливо, нудота; кашель, що може тривати більше двох тижнів; нежить.

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

 

МОЗ до кінця тижня вирішить, чи є в Україні епідемія кору

 

 

До кінця тижня Міністерство охорони здоров’я планує подати документи для скликання спеціальної комісії, щоб розглянути питання про необхідність оголошення епідемії кору в Україні. Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час ефіру одного з українських телеканалів, передає УНН.

Нагадаємо, понад 8,5 тисяч українців захворіли на кірз початку року, з яких за 3-й тиждень 2019 р. на кір захворіли 3 450 людей.

 

  • Львівській області (загалом 930 людей: 291 дорослий та 639 дітей);
  • Вінницькій області (загалом 524 людини: 236 дорослих та 288 дітей);
  • Рівненській області (загалом 513 людей: 141 дорослий та 372 дитини);
  • Чернівецькій області (загалом 365 людей: 147 дорослих та 218 дітей);
  • місті Києві (загалом 421 людина: 219 дорослих та 202 дитини).

У Центрі громадського здоров'я наголосили, що щеплення - єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

 

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

У літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Спеціалісти-епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

 

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь МОЗ рекомендує:

НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

Самолікування небезпечне!

 

При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу.

 

Вірус Коксакі

БОТУЛІЗМ

Профілактика хвороб харчового походження

 

 

ОБЕРЕЖНО!!!ГРИБИ!!!

 

ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ

 

ДИФТЕРІЯ

 

Увага! Грип!!

 

Обережно, сильні морози!

Чим небезпечні для людини сильні морози і як слід оборонятися від «тихого нападу» низьких температур?

        Безумовно, у морози необхідно:

  • тепло одягатися.
  • носити шапку: зараз молоді люди дуже люблять ходити без головного убору, але це дуже й дуже небезпечно (через голову людське тіло втрачає до 40%).
  • носити шарф, теплі носки, рукавиці й взуття на теплій і зручній підошві.
  • Від морозу необхідно захищати відкриті ділянки тіла, особливо руки. У холоднечу рукам необхідні теплі рукавиці, а не рукавички, тому що навіть самі теплі рукавички не здатні захистити пальці від обмороження. Відкриті ділянки тіла найкраще обробити спеціальним зимовим кремом. Треба тільки перевірити, щоб у ньому був дуже невеликий зміст вологи. Якщо такого спеціального крему немає – не варто застосовувати ніякий, у тому числі й «жирний» на вид. Адже навіть мінімальне зволоження шкіри на морозі може привести до серйозних наслідків.
  • Якщо ви носите прикраси з металу – кільця, серги, пірсинг – то в мороз їх треба обов'язково знімати. Якщо холод сильний – є ризик обмороження тих ділянок тіла, які стикаються з металом. Відбувається холодний вплив металу на фізіологічно-активні ділянки тіла, а це може серйозно відбитися на здоров'ї.

        У жодному разі не мийте руки з морозу гарячою або навіть теплою водою. Цю процедуру можна робити винятково після того, як відбудеться адаптація до кімнатної температури. Зігріваючи руки водою, ви ризикуєте не тільки завдати шкоди шкірі, але також викликати спазм судин і капілярів.

        У морози важливо зміцнювати імунітет, щоб не занедужати під час потепління. Так що вживайте в їжу продукти, багаті вітамінами, особливо цитрусові: лимони, апельсини, мандарини. Забудьте про  низькокалорійні дієти: у морози необхідно збільшити кількість жирів і білків у вашому раціоні. Для відновлення запасів енергії прекрасно підійде свиняче сало.

        Якщо все-таки підвищилася температура або є нездужання, слід залишитися будинку й полежати. Уважається, що можна лікуватися гарячливими напоями. Але все-таки набагато більш ефективна інша традиція – випити чай з медом і малиною.

        Нагадаємо, що від обмороження у світі вмирають десятки тисяч людей щорічно.

        До речі, перші ознаки переохолодження – озноб, часте сечовипускання. У таких випадках потрібно негайно повернутися у тепле приміщення. Помірна гіпотермія характеризується нездатністю зосередитися, незграбністю рухів, негативним ставленням до оточуючих. У такому випадку врятуватися можна гарячим чаєм та їжею. При глибокій гіпотермії людина втрачає свідомість, до неї треба негайно викликати «швидку».

 

Чим небезпечна риба на стихійних ринках?

Чому не рекомендовано купувати рибу на стихійних ринках без відповідних документів?

По-перше, купуючи рибу на стихійних ринках "з рук" без документів, невідомого походження та невстановленої якості (як правило, незаконний вилов), покупці підтримують браконьєрів, і тим самим, стимулюють їх до нових правопорушень. Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.

По-друге, неорганізовану торгівлю ніхто не контролює. Якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їх безпеку і якість. Також часто продавці не проходять обов'язкові профілактичні медичні огляди та немає можливості дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде). Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні захворювання та смертельну хворобу - ботулізм.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику: в'ялена, копчена та солона риба, а також рибні консерви. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби. Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму перебуває в риб'ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м'ясо. Тому найнебезпечнішим є вживання ікри та м'яса біля ребер.

Риба може заразитися бактеріями ботулізму різними шляхами:

- в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;

- неправильне зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари;

- без проходження належної термічної обробки. Бутолоксин (токсин ботулізму) гине лише при кип'ятінні (120° С) і тільки через 30 хвилин;

- при солінні, адже сіль не вбирає токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.

Продавці мають право продавати рибу лише за умови підтвердження її придатності (за результатами досліджень акредитованої лабораторії). У громадян, які збувають рибу також повинні бути документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням ст. 7 Закону України «Про тваринний світ», положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», пункту 3.14 Правил любительського і спортивного рибальства.

Запам’ятайте, за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачена адмінвідповідальність.

 

Довідкова інформація.

Ботулізм - гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, що містять отруйні речовини (токсини), які виробляють бактерії ботулізму. Торік в Україні на ботулізм захворіло 80 осіб, з них семеро померли.

Небезпечними для людини рибними паразитозами є: опісторхоз, дифілоботріоз, клонорхоз.

Опісторхоз. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу неправильно кулінарно обробленої риби сімейства коропових: язь, лящ, линь, синець, шипова та ін. Опісторхи в організмі людини паразитують в печінкових протоках (100%), жовчевому міхурі(43-60%), в протоках підшлункової залози (32-36%). При відсутності своєчасної діагностики та лікування, хвороба набуває хронічну форму, яка небезпечна ускладненнями і часто викликає різні хвороби печінки.

Дифілоботріоз. Зараження відбувається тоді, коли в їжу вживається неправильно кулінарно оброблена або непросолена риба-хижак (йорж, окунь, щука, судак та ін..), ікра. Не виключено і контактно-побутовий шлях передачі гельмінта. Він відбувається через погано вимитий після обробки риби посуд або руки, на яких залишилися личинки широкого стьожака, які мають мікроскопічні розміри, невидимі неозброєним оком.

Клонорхоз. Даний вид паразиту живе у таких рибах як: сазан, товстолоб, карась, амурський язь, рідше у рибах сімейства бичкових та оселедцевих.

 

Незважаючи на наявність паразитів у рибі, вона вважається важливим та корисним для здоров’я продуктом. Риба належить до числа найважливіших джерел жирних кислот омега-3 і вітаміну D. Тому обов’язково необхідно включати у раціон рибу та морепродукти, але пам’ятати що в жодному разі не купувати рибу на стихійному ринку без відповідних документів та дотримуватися правил приготування.

 

Козельщинське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Полтавській області.